Hiihto

Hiihtoa, virkistystä, urheilua ja liikennemuotoa, johon kuuluu liikkuminen lumen yli käyttämällä pitkiä, litteitä juoksijoita, nimeltään sukset, jotka on kiinnitetty tai sidottu kengiin tai saappaisiin. Kilpailullinen hiihto on jaettu alppi-, pohjoismaisiin ja freestyle -tapahtumiin. Kilpailuja järjestetään myös sellaisissa tapahtumissa kuin nopeus hiihto ja lumilautailu.

Historia

Hiihto liikenteessä, metsästyksessä ja sodassa Hiihto oli esihistoriallista toimintaa; Vanhimmat sukset ovat vuodelta 8000-7000 eaa ja löydettiin Venäjältä. Varhaisia ​​suksia on löydetty monilta Pohjois-Euroopan alueilta: Norjasta napapiirin läheltä löydettiin 4000 vuotta vanha suksia kuvaava kalliopiirros, ja Ruotsin suoista on löydetty satoja 1 000-3500 vuoden ikäisiä sukset , Norja ja Suomi. Jotkut ensimmäisistä suksista olivat lyhyitä ja leveitä, ja ne muistuttivat enemmän lumikenkiä kuin modernit sukset. Hiihto ei kuitenkaan rajoitu Eurooppaan, koska ensimmäiset kirjalliset viittaukset hiihtoon ovat Han -dynastian ajalta (206 eaa. – 220 eaa.) Ja kuvaavat hiihtoa Pohjois -Kiinassa.

Monet ihmiset, jotka asuivat lumisessa ilmastossa monta kuukautta vuodessa, kehittivät jonkinlaista hiihtoa. Saamelaiset (lappilaiset) uskoivat olevansa hiihtäjien keksijöitä, ja heidän suksiensa käyttö metsästyksessä oli tunnettu roomalaisista ajoista. Lisäksi viikingit käyttivät suksia 9. -11. Suksia käytetään edelleen satunnaisesti matkustamiseen Venäjän ja Skandinavian maaseudulla.

Hiihtoa on myös pitkään käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin. Norjalaiset suksimiehet saivat tietää ennen Oslon taistelua (1200). Myös Ruotsissa käytettiin hiihtoryhmiä vuonna 1452, ja 15–17 -luvulla suksia käytettiin sodankäynnissä Suomessa, Norjassa, Venäjällä, Puolassa ja Ruotsissa. Kapteeni Jens Emmahusen kirjoitti ensimmäisen norjalaisille suunnatun hiihtooppaan vuonna 1733. Vuodesta 1767 lähtien on järjestetty rahapalkinnoilla varustettuja armeijan hiihtokilpailuja. Nämä kilpailut ovat saattaneet olla ampumahiihtojen edelläkävijöitä, joissa yhdistyvät hiihto ja maali ammunta. Sotilashiihto jatkui 1900-luvulle, jolloin lumiolosuhteet ja maasto suosivat niiden käyttöä partiolaisille ja asennetulle jalkaväelle, jolla oli ensimmäinen isku pieniä tavoitteita vastaan. Erityisesti hiihtojoukot taistelivat sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa. Monet veteraanit, erityisesti toisen maailmansodan aikana, olivat erittäin aktiivisia edistämään hiihtourheilua palattuaan siviilielämään.

Hiihto virkistykseen ja urheiluun

Hiihto sekä virkistys- että urheilulajina oli luonnollinen kehitys sen utilitaristisista sovelluksista. Yksi ensimmäisistä kilpailuista oli maastohiihtokilpailu Tromssa, Norja, vuonna 1843. Kaliforniassa kilpailtiin 1860-luvulla kilpahiihtäen suoraan alamäkeen, käyttäen 3,7 metrin suksia, joissa oli vain varvashihnat. kantapäät löysät). Ensimmäinen suuri mäkihyppytapahtuma pidettiin Christianiassa (nyt Oslo) vuonna 1879.

Urheiluhiihto Euroopassa on kuitenkin kehittynyt ensisijaisesti Grönlannin ensimmäisen ylityksen (Paa ski Grønland; 1890) julkaisemisen jälkeen, Fridtjof Nansenin kertomuksesta hänen suomalaisesta Grönlannin-retkistään vuosina 1888–1989.