Hiihto on tehokas lievitys

Hiihtämällä voit nauttia ulkoilmasta ja ihailla talvista luontoa, mikä on loistava tapa virkistyä. Voit säätää Sivakinnin vauhtia kuntotasosi mukaan ja ajoittaa lähtösi rinteiltä arkielämäsi ympärille. Perinteinen hiihto on tehokasta. Hitaallakin tahdilla voit helposti kuluttaa kolme kertaa enemmän energiaa kuin kävelet.
Hiihto on energiankulutukseltaan verrattavissa juoksemiseen tai lenkkeilyyn. Hiihto on kuitenkin parempi valinta Lightersille kuin juoksu. Se on hellävaraisempi polville, nilkoille ja lantiolle kuin juokseminen ja on helpompi selässä.

Hiihto voi parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmää ja sydämen tilaa, ja se auttaa myös rakentamaan voimaa ja tasapainoa. Ylävartalon lihakset stimuloituvat ja selkä saa virkistävän kierron. Kun potkaiset ja pakarat puhtaat, lantion alueen voimat, jotka voivat vaikuttaa selän terveyteen ja vahvuuteen, harjoitetaan. Hyvä pito suksissa ja rento pito pumppaavat ilmaa hartioillesi.

Perinteinen vai luistelu?

Sauvakävely on loistava tapa rakentaa kuntopohja hiihtokaudelle. Sauvakävelijän kädet eivät ole kipeät ensimmäisellä juoksulla, ja sauvakävelijän selkälihakset tottuvat tankoihin. Fitness-harrastaja saattaa mieluummin perinteisen hiihdon luistelulle. Luistelu vaatii erilaista lihastyötä kuin muut urheilulajit. Luistelussa loukkaantumis- ja tapaturmariski on suurempi kuin perinteisessä hiihdossa, jos tasapaino ja lihaskunto eivät ole kunnossa. Klassisen hiihdon vuorotteluvauhti ja suora työntö aktivoi koko kehon. Tämä auttaa säilyttämään asennon. Pertsa on kokonaisvaltainen treeni terveystietoisille ihmisille. Sitä voidaan verrata crosstrainer-harjoitukseen kuntosalilla tai tehostaa happihyppyä.

Jatka potkua

Hiihtämisestä tulee helpompaa ja nautinnollisempaa, kun käytät suksiasi parhaimmillaan. Turvallinen ja tehokas hiihto auttaa välttämään loukkaantumisia. Rento hiihto voi säästää paljon energiaa suoritettaessa pitkiä laskettelurinteitä. Hiihtoohjaajat ovat vakiintunut käytäntö rinteillä. Murtomaahiihto voi olla hauskempaa hiihtoohjaajan opastuksella.

Hiihtotekniikkaasi on helppo parantaa seuraamalla muutamia vinkkejä ja katsomalla suorituksiasi. Perinteisessä hiihdossa on kolme vaihetta: työntö, potku ja liukuvaihe. Työntövaiheessa ylävartalo ja käsivarret tekevät lihastyötä. Potkuvaiheessa keski- ja pakaroiden lihakset aktivoituvat. Liukuvaiheen tarkoituksena on rentouttaa käsien ja hartioiden lihaksia.

Murtomaahiihtoa voi harrastaa sekä tasaisella maastolla että ylängöllä. Tasaista työntöä voidaan käyttää loivilla rinteillä ja tasaisella maastolla. Yhden potkun inspiraatiota voidaan käyttää loivissa ylämäissä ja tasaisessa maastossa painon jakamiseksi jalkojen ja käsivarsien välillä. Suojatietä käytetään jyrkkiin nousuihin ja laskuihin. Paino jakautuu tasaisesti pohjille ja polville. Tangot pidetään lähellä sivuja.

Aloita hiihtoharjoitukset käyttämällä vaihtosuksia sauvojen sijaan. Näet painonsiirron, tasapainon, joustavuuden ja potkimisen tärkeyden. Muista, että somma näyttää aina taaksepäin, kun pidät sauvoja käsissäsi. Tankoja ei saa heittää vartalon eteen, vaan käsivarsien ja käsien tulee olla hieman taivutettuna sivuille. Tikun työntö päättyy niin, että kämmen aukeaa käsihihnasta.

Hiihtoseurat, alueen Suomen Latun yhdistykset ja hiihtokeskukset tarjoavat aikuisten hiihtotekniikkakursseja monilla paikkakunnilla. Saat ohjausta, apua tekniikkaasi ja rentoutumista.

MURTOMAAHIIHTO:

Herkkä ote tangossa
Kädet ovat hieman koukussa ja olkapäät osoittavat taaksepäin.
Sauva koskettaa lunta vastakkaisen suksen siteissä
Taivuta polvissa
Suksen paino siirtyy siihen
Suksen pitoalue painetaan lunta vasten ponnistusvaiheen aikana.

Hiihtää painosi mukaan

Pyydä jälleenmyyjältä apua hiihtovarusteita ostaessasi. On parasta ostaa hiihtopaketti perinteisillä hiihtovälineillä, mukaan lukien sukset, sauvat ja pitovoide. Sinun tulee myös pyytää valmiita pohjamaalaustyötä suksille. Näin varmistetaan, että ne kestävät noin 50-100 kilometriä hiihtoa. Kelin mukaan suksien voitelemiseen tarvitaan vain kolme lämpötilaa pitovoiteita. Näitä löytyy kätevissä purkeissa tai roll-on-pakkauksissa. Voit levittää voiteluainetta suksien ylä- ja alaosaan. Se toimitetaan rullapakkauksessa tai Savett-pyyhkeen kaltaisessa kankaassa. Sen jälkeen sukset tulee palauttaa valmistajalle huoltoa varten ja pohjustaa seuraavaa kautta varten.

SKIVARUSTEIDEN OSTAJAN TARKISTUSLISTA

Perinteiset sukset ovat paras valinta.
Sukset valitaan painosi mukaan
Suksen pituus: Hiihtäjän pituus +15 – -25cm
Pyydämme suksille valmiin pohjamaalin pakkasparafiinilla.
Helppokäyttöinen, valmiiksi kiinnitetty side valitaan ja kiinnitetään suksiin
Tämä on yksinkertaisin side, joka voidaan kiinnittää kärkeen ja poistaa siitä yhdellä painalluksella
sauvan pituus: 0,83 – -0,84 x hiihtäjän pituus
Työsauvat on varustettu käsihihnoilla, jotka näyttävät kävelysauvoilta.
Tarvitset voiteluun 0-3 asteen pitorasvapurkin, pikaliukuvoiteen ja tasoituskorkin.
Pyydä kauppiaalta kohtaa, jolle pitovoide levitetään, ja merkitse se suksiin.
Kuntohiihtopaketti maksaa 200-300 euroa.

Keventajan hiihtovinkki!

Nautinnollinen hiihto vaatii sujuvaa tekniikkaa, monipuolisia juoksuja, lihasharjoittelua ja venyttelyä.

Kevyille hiihtäjille valitaan heidän taitolleen parhaiten sopivat rinteet. Polkukartat näyttävät helpot reitit merkittyinä sinisellä. Nämä ovat yksinkertaisia osia, jotka edellyttävät hiihtoa ylös mäkeä. Murtomaahiihtoa ajetaan kykyjesi mukaan. “Sinun täytyy pystyä puhumaan ilman änkytystä.” Seivähyppy on loistava tapa lämmitellä ja vahvistaa ryhtiäsi ennen juoksun aloittamista.

Viikoittaiset laskettelulenkit vaihtelevat rytmillään, jotta erilaiset harjoitukset eivät rasita samoja alueita. Jalkojen toimivuus on pääpainomme. Voimme potkaista tai luistella mailaa ja siirtyä sitten seuraavaan päivään. Työnnä seuraavaksi suoremmilla työntöillä puhdistaaksesi käsivarret ja keskiosa. Olemme hyvin levänneet ja keskittyneet kehittämään hiihtotekniikkaamme. Kerran viikossa siirrämme pitkää ja rauhallista hiihtoretkeä. Kuntoaan kohentavien ei pidä jahtaa ratakilometrejä jatkuvassa kiireessä. Sen sijaan heidän tulisi liikkua ketterässä rytmissä. Sinun tulee hikoilla ja hengittää vähintään kerran viikossa parantaaksesi hiihtosi kuntoasi. Harjoittelu päättyy vain lepoon. Siksi on tärkeää ylläpitää malttia harjoituksen aikana.