Hiihto – hyvä tukilaji juoksulle

Hiihto on erinomainen liikunta terveydelle ja hyvä urheilulaji juoksun tukena. Se tuo myös vaihtelua ja monipuolisuutta harjoitteluun. Hiihto voi olla talvisin erinomainen vaihtoehto juoksemiselle liukkailla teillä. Hiihto parantaa kestävyyttä, lihasvoimaa ja liikkeenhallintaa, kuten tasapainoa, koordinaatiota ja koordinaatiota. Hiihto sopii kaikille ikään tai kuntotasoon katsomatta. Jokainen urheilija voi valvoa, kuinka tehokkaasti hän hiihtää ja kuinka jännittynyt hän on. Sinun tarvitsee vain nousta ylös ja ulos radalta.
Perinteinen vs. luistelu

Perinteinen hiihto on paremmin hallittavissa kuin freestyle.

Aloittelijoille ja huonokuntoisille ilmainen hiihto sopii paremmin. Vapaahiihto on perinteistä hiihtoa monimutkaisempaa ja vaatii enemmän tasapainotaitoja. Suksien tulee pysyä hyvin tavanomaisessa laskettelussa. Sukset ilman pitoa aiheuttavat rentoutumista ja klassisen laskettelun nautinnon menetystä.

Juoksijan tulisi opetella perinteistä hiihtoa, koska se on enemmän juoksua kuin hiihtoa. Klassisen hiihdon potku on suunnan ja voiman suhteen samanlainen kuin juoksu. Muista, että hyvän pidon omaava suksi on välttämätöntä, jotta kiire olisi tehokasta.

Tämä tekniikka on välttämätön taitoluistelussa ja sen on oltava täydellinen. Välttääksesi reisien ylikuormituksen, lantiota tulee pitää ylhäällä samalla tavalla kuin juostat. Luistelu voi vahvistaa jalkoja joustavammin kuin perinteinen juoksu. Se ylläpitää myös lantion tasapainosta ja sivuttaistuesta vastaavia lihaksia. Suuret lantion ja jalkojen lihakset, jotka luistelu voi saada kasvamaan, voivat olla haitallisempia kuin juokseminen.

Juoksu ei kehitä ylävartaloa yhtä hyvin kuin hiihto. Molemmat tyylit vaativat ylä- ja keskivartaloa. Auttaisi, jos hiihtäisit molemmilla laskettelutyyleillä – eri tyylit rasittavat erilaisia lihaksia. Tyyliä vaihtamalla voimasi voivat kestää vaihtelevan kuormituksen ja palautua. Hiihtotyylien avulla on helpompi oppia toisiltaan, eikä se ole monimutkaisempaa, kuten usein väärinymmärretään.

Kärsivällisyys on hyve.

Temperamentti on tärkeä hiihtoon ja juoksemiseen. Se on huollettava säännöllisesti. Äkilliset tai yksittäiset kokeet eivät sovi lihaksille. Hiihto on erittäin kattava intervallilaji. Voit tuntea kehon jokaisen lihaksen seuraavana päivänä, varsinkin ensimmäisten hiihtolinjojen jälkeen. Aloita hitaasti, lisää matkaa, nopeutta ja aikoja, jos et ole hiihtänyt vähään aikaan. Hiihto tekee hyvää koko keholle ja vahvistaa juoksussa usein laiminlyötyjä lihaksia. Hiihto aiheuttaa hermoärsytystä, joka eroaa juoksemisesta. Hiihto suojaa jalkoja ja auttaa kehoa palautumaan juoksustressistä.

Pitkät juoksut suksilla lisäävät kestävyyttä ja lisäävät olosi mukavaksi. Hiihto rinteissä mahdollistaa sekä ylämäkeen että intervalliharjoittelun. Syke nousee ylämäkeen ja laskee laskeutuessa. Ylämäkeen laskeminen perinteisillä, hyvin otetuilla suksilla voi olla loistava tapa saada happea. Suorat työnnät ovat paras tapa kehittää käsivarsien ja ylävartalon voimaa. Hiihto voi myös parantaa polkujuoksun nopeutta, koska molemmissa lajeissa rasitukset vaihtelevat maastosta riippuen. Maastohiihdolla voidaan myös lisätä hapen saantia vuoristojuoksussa.

On tavallista ihmetellä, kuinka monta kilometriä hiihtoa vastaa juoksukilometrejä. Eri lajien vertailu on vaikeaa, eikä yksiselitteistä vastausta ole. Opin tämän läksyn kerran ja olen jatkanut sen noudattamista. 10 km juoksu vastaa 20 kilometriä hiihtoa. Vaikka harjoituksen intensiteetti on sama, syke voi vaihdella urheilulajittain. Hiihto eroaa juoksusta siinä, että harjoitusten nopeutta ei voi verrata lumen laadun ja olosuhteiden erojen vuoksi. Nopeusero saman reitin nopeimpien ja hitaimpien sääolosuhteiden välillä voi olla jopa muutama minuutti.

Myös hiihtokauden aikana kannattaa pitää juoksuhenkeä yllä. Juoksemisen tunteen ylläpitämiseksi sinun tulee juosta 1-3 kertaa viikossa. Käytät lihaksia (eli venyttelyä tulisi tehdä, jotta pohkeet, lantion koukistajat sekä taka- ja etureidet pysyvät kunnossa.

Hiihdolla on vaikutuksensa:

Lisää hapenottoa Hiihto ottaa koko kehon mukaan liikkeisiin. Siksi hiihto on juoksua tehokkaampaa verenkierto- ja hengityselimien vahvistamisessa.

Säilytä toimintakyky

Se vahvistaa lihaksia monin tavoin ja kehittää liikkeenhallintaa. Tasapaino ja koordinaatio ovat tärkeitä. Hiihto on urheilulaji, jossa kehitetään käsivarren, vatsan, selän ja vatsan lihaksia.

Se sopii hyvin ihmisille, joilla on nivelongelmia tai kulumia. Kävely tai juoksu rasittaa niveliä enemmän kuin perinteinen hiihto. Jokaisella askeleella juoksijan lantiolle kohdistuu 2-3 kertaa painoaan suurempi kuormitus. Sääriluuhun käytetään myös 3-4 kertaa niiden painoa painava pakkaus.

Kehittää rasva-aineenvaihduntaa

Pitkästä harjoittelusta toipuminen on nopeaa.

Säästä jalkasi. Jalat eivät altistu samalle iskurasitukselle kuin juoksussa.

Energiaa kuluttamaan. Hiihto vaatii paljon energiaa, koska ala-, keski- ja ylävartalon lihakset toimivat tehokkaasti.

Kaikki on kiinni työkaluista.

Hiihto, kuten juoksu, edellyttää investoimista oikeisiin varusteisiin, jotta saat kaiken irti kokemuksestasi. Myös sukset kannattaa harkita, sillä juoksukengät valitaan sääolosuhteiden mukaan. Oikeiden vaatteiden käyttö on tärkeää talviharjoituksissa. Ihmiset käyttävät usein liikaa vaatteita juostakseen, mikä voi aiheuttaa heidän hikoilua ja kylmyyttä. Juoksessa voi tuntua kylmältä. Tämä johtuu siitä, että kehosi tuottaa lämpöä. Liikkuminen on helpompaa, kun sinulla on oikeat varusteet. Tässä vinkit talviharjoitteluun.

Lapsena ja nuorena kilpailin hiihtokilpailuissa. Joten hiihto on aina ollut osa talviurheiluvalikoimaani. Perinteiset ja vapaat hiihtotekniikani ovat yhtä hyviä. Näitä tekniikoita on jalostettu hiihtoohjaajien koulutuksessa, valmennusryhmissä ja ohjaavissa hiihtokouluissa vuosien varrella. Teen talvisin pitkiä, ensisijaisia kestävyyslenkkejä ja kuntouttavia laskettelurinteitä, jos lunta on. Viime talven lumen puute merkitsi sitä, ettei hiihtokilometrejä ollut. Tänä talvena kilometrit ovat kuitenkin jo mukavia. Laskettelurinteet ovat 10 ja 45 kilometriä pitkiä ja keskisyke on 120-135 m/min. Aiemmin saamieni neuvojen mukaan 10 kilometrin juoksu vastaa 20 kilometrin hiihtoa. Olen kokenut, että hiihdon peruskestävyysjuoksut pitävät sykkeen alhaisempana kuin juoksu. Koska olen laiska öljyämään suksiani, luistelen mieluummin. Perinteistä hiihtoa pitäisi rohkaista nykyistä enemmän.