Opi jarruttamaan rullasuksilla

On tärkeää osata jarruttaa rullasuksilla. Voit hidastaa vauhtia alamäessä käyttämällä auran jarrua. Rullahiihtoon voit valita hieman mäkisempiä reittejä, joten putoamisen pelko auttaa etenemistäsi.
Aloita jarrutusharjoittelu aloittamalla tasaisesta tai mäestä. Vaikka sinulla olisi perinteiset rullat leveillä pyörillä, aloita jarrutuskokeilu tasaisella tai mäellä. Voit nopeuttaa, saada jalat auraan ja pitää nilkkojasi tiukasti. Voit myös harjoitella jarrutusta tiheällä kivituhkapinnalla.

Sukset kulkevat samaan suuntaan rungon kanssa, varsinkin asfaltilla ajettaessa. Auttaisi, jos painaisit sukset alas lujasti, jolloin aura kääntäisi pyörät. Sukset liukuvat hieman sivuttain, jos pidät nilkat ja jalat kiinteinä. Etupyörät eivät myöskään törmää toisiinsa. Vauhti hidastuu tasaisesti, kun kyntö onnistuu.

Vaikka auran jarrua ei suositella äkillisiin pysähdyksiin, sen tarkoituksena on hallita nopeutta, jotta voit laskeutua turvallisesti mäkiä. Hidasta heti, kun näet alamäen.

Se auttaisi, jos et kiihdyttäisi suurilla nopeuksilla. Tämä voi saada hiihtäjät katkeamaan vain, jos he ovat erittäin taitavia. Kauhean törmäyksen voi aiheuttaa yrittäminen kiihdyttää suurilla nopeuksilla.

Voit myös käyttää ilmaisia rullia murtaaksesi taitosi kehittyessä. Putoamisriski on suurempi, kun jarrutat high-roll-renkailla.

Seppo Anttila

Hiihto-lehden päätoimittaja Seppo Anttila kirjoittaa pääasiassa kestävyysfysiologiasta ja ravitsemuksesta. Seppo nauttii monipuolisesta liikunnasta luonnossa.