SKI VARUSTEET

On olemassa lukuisia teorioita murtomaasuksien mitoittamisesta. XC-koon sukset voivat olla vaikeita monien mitoituskaavojen, varusteiden ja teknologisen kehityksen vuoksi. Paino, korkeus, kokemuksen taso, maasto ja muut tekijät tulee ottaa huomioon murtomaasuksien mitoituksessa. Koska jokainen yritys valmistaa sukset eri tavalla, myös merkkiosaaminen on välttämätöntä parhaiden kokopäätösten tekemiseksi. Siksi jutteleminen murtomaahiihdon päämajan henkilökunnan jäsenen kanssa on paras tapa varmistaa, että kaikki hiihtovarusteesi sopivat hyvin. Tiimimme ei ole vain perehtynyt kunkin tuotemerkin ja tuotteen erityispiirteisiin, vaan tiedämme myös oikeat kysymykset, joita on kysyttävä varmistaaksemme, että lähdet mahdollisimman hyvillä varusteilla.

MAASTOSUKSIEN, SAAPOJEN JA SAAVOJEN KOKOOPAS

Hiihtovarusteiden mitoituksessa on noudatettava muutamia yleisiä standardeja. “Nopea ja likainen” sen tekemiseen on seuraava:

Kehon paino on tärkein näkökohta vintage-suksien mitoituksessa. Toinen huomioitava tekijä on pituus ja kokemuksen taso. Tärkein tekijä on paino, koska sinun on oltava tarpeeksi painava saadaksesi pidon lumessa siirtäessäsi painoasi, mutta silti tarpeeksi kevyt, jotta suksen pitoalue liukuu enimmäkseen pinnasta. Camberin tulisi olla noin puolet kehon painosta kilogrammoina huippusuorituskykyisille vapaa-ajan hiihtäjille ja kilpailijoille, ja camber-lautaa tulisi käyttää useimmissa olosuhteissa. Jokainen suksimerkki suosittelee tiettyä painoaluetta jokaiselle valmistamansa retkisuksen pituudelle/kammiolle. Kun on aika asentaa sukset, varmista, että tiedät painosi ja pituutesi. Mieti, sopivatko perinteiset (pidemmät) sukset sinulle vai sopivatko yhä suositumpia lyhyemmät sukset paremmin taitotasoosi ja hiihtämäsi maastoon.

Luistinsukset: Luistinsukset ovat suurelta osin painon mukaan mitoitettuja, ja luistinsuksien camberin eli “flexin” tulee olla 100-130 prosenttia hiihtäjän kehon painosta, ja myös hiihtäjän lahjakkuudella ja kokemuksella on merkitystä. Pituuden suhteen aloittelijan kannattaa käyttää pään korkeita tai hieman korkeampia suksia. Kokeneemmat hiihtäjät käyttävät usein pidempiä suksia, jotka ovat tyypillisesti nopeampia mutta vaikeammin hallittavissa.

Klassiset sauvat: Klassisten tankojen tulee ulottua kainaloon asti (noin 82,5 prosenttia kehon pituudesta). Kilpa- tai urheiluhiihtäjien panokset tulee olla lähempänä olkapään yläosaa (noin 84 prosenttia kehon pituudesta).

Luistinsauvat: Toiveidesi mukaan luistinsauvojen tulisi olla jonnekin leuan ja nenäsi välissä. Lyhyemmät tangot ovat helpompia aloittelijoille ja mäkisessä maastossa, kun taas useimmat kilpailut suosivat pidempiä sauvoja. Monien lähteiden mukaan vaaditaan 90 prosenttia kehon pituudesta.

Saappaat: Saappaiden tulee olla tiukat, mutta eivät liian rajoittavia. Monet ihmiset valitsevat laskettelukengät tenniskenkien koon perusteella. Kävellessään tai hiihtäessäsi sinun tulee pystyä heiluttamaan varpaitasi, mutta ei kantapäätäsi. Lyö kantapääsi aina taaksepäin ennen nauhoitusta saadaksesi kunnollisen istuvuuden.