Laskettelu pähkinänkuoressa

Lue lisää, jos olet kiinnostunut kokeilemaan uutta ja suosittua talviaktiviteettia. Tämä opas opettaa sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää laskettelusta.

Mikä on laskettelun määritelmä?

Pujottelu, suurpujottelu, supersuurpujottelu (Super-G) ja superyhdistelmä ovat muut neljä lajia olympialaisten hiihtokilpailuissa. Laskettelu oli yksi ensimmäisistä “alppihiihdon” tyypeistä. Termiä käytetään edelleen satunnaisesti viittaamaan lasketteluun vapaa-ajan urheilulajina.

Fédération Internationale de Ski (FIS) tunnusti lajin virallisesti vuonna 1930, ja ensimmäinen mitaliturnaus järjestettiin St Moritzissa Sveitsissä vuonna 1948. Joka vuosi Söldenissä, Itävallassa, alkaa alppihiihdon maailmancup. Tiefenbachin ja Rettenbachin jäätiköt tarjoavat erinomaiset alppihiihtomahdollisuudet ympäri vuoden, joten Sölden on ihanteellinen paikka kauden ensimmäiselle tapahtumalle.

Mitä laskettelu sisältää?

Sekä miesten että naisten on kilpailtava alamäkeä, jonka pituus ja pystysuora pudotus vaihtelevat.

Mieshiihtäjät:

  • Täytyy kilpailla 2,4–5 kilometriä (1,5–3 metriä) pitkää reittiä pitkin. pitkä
  • Jopa 1 000 metrin pystysuora syöksyminen on mahdollista (3 281 jalkaa)

Naishiihtäjät:

  • Sinun on suoritettava 1,6–2,5 kilometrin (1–1,5 mailia) pitkä rata.
  • Laskeudu pystysuoraan 700 metriä (2 297 jalkaa)

Laitteet

Tavallisiin alppisuksiin verrattuna paraboliset (tai muotoillut) sukset ovat olleet suosituimpia laskettelutapahtumissa viimeisen vuosikymmenen tai kahden ajan, lähinnä siksi, että ne tarjoavat erinomaisen hallinnan, ovat helpompia ohjata ja ovat parempia lihaksille ja nivelille. Laskettelussa käytettävät sukset ovat myös 30 % pidempiä kuin pujottelussa.

Törmäyskypärät vaaditaan kilpailijoiden turvallisuuden ja päävammojen vaaran vähentämiseksi onnettomuuden sattuessa. Hiihtäjien on varmistettava, että heidän varusteensa sopivat kunnolla ja ovat asianmukaisia ​​heidän taitotasolleen, ja heidän on käytettävä aurinkovoidetta suojaamaan altistuvaa ihoa. Ilmanvastuksen vähentämiseksi käytetään ihonpitäviä pukuja.

Yleiset ohjeet

FIS:n mukaan tekniikka, rohkeus, nopeus, vaara, fyysinen kunto ja arvostelukyky ovat laskettelun kuusi avaintekijää.

On myös seuraavat säännöt:

  • Portit, jotka osoittavat alamäkeen, on erotettava toisistaan ​​vähintään 26 jalkaa (8 metriä). Nämä portit koostuvat kahdesta kaksoisnapasta, jotka on yhdistetty suorakaiteen muotoisella paneelilla.
  • Kilpailijoiden suojeleminen radalla olevilta esteiltä vaatii suojavarusteita (kuten aidat, slip-lakanat tai pehmusteet).
  • Rata on normaalisti 30 metriä (100 jalkaa) leveä, jotta kaikki kilpailijat voivat hypätä tai pudota ja ohjata nopeutta. Tarvittaessa tarkastajat voivat antaa laajennusmääräyksen.

Mitkä ovat laskettelun edut ja haitat?

Laskettelu voi polttaa jopa 400 kaloria tunnissa 150 kiloa painavalle henkilölle, mikä tekee siitä loistavan kardiovaskulaarisen harjoituksen. Sydän vahvistuu, ja adrenaliinia ja endorfiineja vapautuu verenkiertoon.

Matkustaakseen nopeammin ja ollakseen aerodynaamisempia, hiihtäjien ja kilpailijoiden on säilytettävä “tuck”-asento laskeutuessaan radalla; tämä työstää vatsalihaksia ja kiinteyttää alavartalon lihaksia.